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Topics: Referral arrangements; professional independence; conflicts of interest. 
 
Digest:   A lawyer may not enter into a referral arrangement with a real estate 
   company that would require the lawyer to use the real estate company’s  
   affiliated title insurer for the lawyer’s clients as a condition of receiving  
   referrals from the real estate company.  Other Illinois and federal law  
   governing the lawyer’s conduct may also apply to the proposed  
   arrangement. 
 
Ref.:  2010 Illinois Rules of Professional Conduct, Rules 1.0(e), 1.7(a), 
   1.7(b), 2.1, 5.4(c), and 7.2(b). 
  
   ISBA Opinion Nos. 84-01, 90-03, 94-21, 96-06, and 99-02.  
    

FACTS 
 
The inquiring lawyer states that a real estate company (the Real Estate Company), from 
which the lawyer had regularly received referrals for over thirty years, recently formed an 
affiliated title company (RTC).  Real Estate Company advised that the lawyer needs to 
agree to use RTC exclusively as title insurer for clients referred to the Lawyer by the Real 
Estate Company to be assured of continued referrals.  The lawyer declined and has 
received no new referrals from the Real Estate Company. 
 
 

QUESTION 
 

The inquiring lawyer asks whether a lawyer would violate the 2010 Illinois Rules of 
Professional Conduct by agreeing to the referral arrangement proposed by the Real Estate 
Company.  
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OPINION 
 

The proposed referral arrangement would be contrary to the Illinois Rules in three 
respects.  First, Rule 2.1 provides that a lawyer shall exercise independent professional 
judgment and render candid advice.  And Rule 5.4(c) further provides that a lawyer shall 
not permit a person who recommends, employs, or pays the lawyer to render legal 
services for another to direct or regulate the lawyer’s professional judgment in rendering 
such legal services.  Moreover, as a fiduciary, a lawyer owes the client a duty to act in the 
client’s best interest at all times to the exclusion of all other private interests.   
 
The exclusive and mandatory aspects of the proposed long-term relationship between a 
lawyer and the Real Estate Company and RTC will inevitably impair the lawyer’s ability 
to provide truly independent professional judgment to clients with respect to any 
important title insurance issues that may arise.  Thus, it is professionally improper under 
Rules 2.1 and 5.4(c) for a lawyer to permit his or her professional independence to be 
compromised in this way.  See ISBA Opinion No. 96-06 (October 1996) (lawyer may not 
permit parent to restrict the representation of child).   
 
Second, Rule 7.2(b) generally forbids a lawyer from giving “anything of value to a 
person for recommending the lawyer's services….”  Under the proposed business 
relationship, the lawyer gives Real Estate Company and RTC something of value, the 
commitment to use RTC for real estate transactions involving the lawyer’s clients in 
exchange for continued referrals.  It is professionally improper for the lawyer to 
participate in such a referral system.  See ISBA Opinion No. 84-01 (October 1984) (bank 
referrals); and ISBA Opinion No. 99-02 (September 1999) (social security referrals).  
Although Rule 7.2(b)(4) generally permits reciprocal referral arrangements between 
lawyers and other nonlawyer professionals, such referral arrangements must not be 
exclusive.  Rule 7.2(b)(4)(i).  And the client must be informed of the existence and nature 
of the agreement.  Rule 7.2(b)(4)(ii). 
 
Third, a conflict of interest arises when a lawyer has agreed, to assure continued referrals, 
to use RTC as exclusive title insurer for transactions of clients referred by the Real Estate 
Company.  Rule 1.7(a)(2) provides that a conflict of interest exists if: “there is a 
significant risk that the representation … will be materially limited by the lawyer’s 
responsibilities to another client, a former client or a third person or by a personal interest 
of the lawyer.”  Rule 1.7(b) might nevertheless permit the representation if the lawyer 
“reasonably believes that the lawyer will be able to provide competent and diligent 
representation” and the client gives “informed consent.” 
 
“Informed consent,” as defined by Rule 1.0(e), “denotes the agreement by a person to a 
proposed course of conduct after the lawyer has communicated adequate information and 
explanation about the material risks of and reasonably available alternatives to the 
proposed course of conduct.”  Comment [6] further explains: “The communication 
necessary to obtain such consent will vary according to the Rule involved and the 
circumstances giving rise to the need to obtain informed consent. The lawyer must make 
reasonable efforts to ensure that the client or other person possesses information 
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reasonably adequate to make an informed decision. Ordinarily, this will require 
communication that includes a disclosure of the facts and circumstances giving rise to the 
situation, any explanation reasonably necessary to inform the client or other person of the 
material advantages and disadvantages of the proposed course of conduct and a 
discussion of the client's or other person's options and alternatives. In some circumstances 
it may be appropriate for a lawyer to advise a client or other person to seek the advice of 
other counsel.”  This advice is consistent with prior Committee opinions.  See, e.g., ISBA 
Opinion No. 90-03 (November 1990) (to obtain valid consent, the disclosure to the client 
must be adequate); and ISBA Opinion No. 94-21 (March 1995) (the conflicted lawyer’s 
belief that the representation will not be adversely affected must be objectively 
reasonable).   
 
Under the facts submitted, even if the proposed referral arrangement among the lawyer, 
Real Estate Company and RTC was otherwise permissible, it appears unlikely that an 
independent lawyer would conclude that there would be no material limitation on the 
representation.  The lawyer’s personal interest in receiving future referrals from the Real 
Estate Company is substantial, and it seems improbable that RTC would always be the 
appropriate title insurer for every client referred to the lawyer by that Real Estate 
Company.  Consequently, Rule 1.7(b) also prevents a lawyer from entering into the 
proposed arrangement. 
 

CONCLUSION 
 

A lawyer who agrees to the proposed arrangement with the Real Estate Company would 
violate the Illinois Rules of Professional Conduct in at least three respects.  First, a 
lawyer must exercise independent professional judgment in the representation of a client 
and may not allow a nonlawyer who refers clients to the lawyer to direct or control the 
representation of a client, including the selection of a title insurer.  Second, a lawyer may 
not give anything of value to another in exchange for client referrals and may not agree to 
an exclusive referral arrangement.  Third, the mandatory aspects of the referral 
relationships result in a conflict of interest between the lawyer and the client, and the 
nature of the conflict makes it unlikely that the lawyer could obtain a valid consent to the 
conflict. 
 
Finally, it should be noted that other law, particularly Illinois and federal statutes and 
regulations applicable to real estate transactions, may apply to the type of proposed 
arrangements between Realtor, RTC and certain lawyers.  However, the potential effect 
of such other law is beyond the scope of this Committee’s function.  
 
 
This Opinion was AFFIRMED by the Board of Governors in January 2010.  This 
opinion was affirmed based on its general consistency with the 2010 Rules, although 
the specific standards referenced in it may be different from the 2010 Rules.  
Readers are encouraged to review and consider other applicable Rules and 
Comments, as well as any applicable case law or disciplinary decisions.  
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ISBA Advisory Opinions on Professional Conduct are prepared as an educational 
service to members of the ISBA.  While the Opinions express the ISBA 
interpretation of the Illinois Rules of Professional Conduct and other relevant 
materials in response to a specific hypothesized fact situation, they do not have the 
weight of law and should not be relied upon as a substitute for individual legal 
advice. 
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